Slagana sarma od kiselog kupusa nešto je čemu nijedna domaćice neće odoleti: Pripema se lako i brzo, a ukus osvaja
Foto: Tetiana Chernykova / Panthermedia / Profimedia

ručak

Slagana sarma od kiselog kupusa nešto je čemu nijedna domaćice neće odoleti: Pripema se lako i brzo, a ukus osvaja

Slagana sarma od kiselog kupusa se priprema lako i brzo, a jednako je ukusna kao i tradicionalna sarma

Objavljeno:

Na sam spomen sarme, svima nam prvo padne na pamet dugotrajne pripremanje, posebno motanje sarme.

Njena priprema zahteva da izdvojite neko vreme. Ako biste volele da sarmu pripremate češće, imamo rešenje – slagana sarma od kiselog kupusa se priprema lako i brzo, a jednako je ukusna kao i tradicionalna sarma.

Kako se pravi slagana sarma od kiselog kupusa?

Priprema slagane sarme od kiselog kupusa veoma podseća na pravljenje tradicionalne sarme, ali je kraće i manje složeno. Počinjete sa dinstanjem sastojaka, da biste ih na kraju slagali poput složenca ili musake u tepsiji, ili bolje, vatrostalnoj činiji. S obrziom na to da su sastojci isti i da se gotovo na isti način obrađuju, razlike u ukusu između tradicionalne sarme i slagane sarme nema, prenosi lepotaizdravlje.rs.

Slagana sarma od kiselog kupusa – recept

Sastojci:

  • glavica kiselog kupusa ili pakovanje listova kiselog kupusa
  • 750 gr mlevenog svinjskog mesa
  • 50 – 120 gr pirinča (po ukusu)
  • dve glavice crnog luka
  • so, biber, mlevena paprika
  • brašno za zapršku

Priprema slagane sarme od kiselog kupusa

– isperite listove kiselog kupusa da uklonite višak kiselosti i isecite im koren

– isecite dve glavice crnog luka na kockice i izdinstajte na kašiki do dve masnoće

dodajte još masnoće, pa izdinstajte meso

– operite pirinač i spremite ga sa strane da se cedi

– kada meso pusti sopstveni sok, ubacite u tiganj sa mesom i lukom pirinač i dinstajte još desetak minuta

vatrostalnu činiju obložite sa svih strana listovima kupusa. Napravite nekoliko slojeva – onoliko koliko ćete „spratova“ vaše slagane sarme praviti. Za ovu količinu, idealna su tri sloja kiselog kupus.

na dno sipajte prvu trećinu fila – debljina da bude dva do tri prsta. Fil „umotajte“ gornjim slojem kupusa. Zatim sipajte drugu trećinu fila i ponovite postupak. Tako tri puta.

nakon što ste umotali i poslednji sloj vaše slagane sarme, prekrijte sa dva ili tri veća lista kiselog kupusa. Nalijte vodu

krčkajte 120 minuta u rerni, na 180 stepeni.

Kada kupus omekša, dodajte vodenu zapršku: dve kašike brašna i kašikica mlevene paprike u šolji vode.

Vratite u rernu i krčajte još dvadesetak minuta.

Bonus video:

01:43

JEDNOSTVAN RUČAK UZ SLATKIŠ NA KRAJU NA ZLATIBORSKI NAČIN! Obradujte ukućane ovim receptom: Brzo, lako, a ukusno

(Espreso/Krstarica/prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.